Zoeken

Luizeninfo

Op deze pagina is informatie over luizen te vinden. Neem alstublieft de moeite dit door te lezen, voorkomen is immers beter dan genezen!

Voor vragen of opmerkingen kan contact worden opgenomen per mail van de Ouderraad: or.obsdebussel@talenthoorn.nl 

Om te beginnen staat hier een link naar inforfmatie over hoofdluis vermeld: Informatie hoofdluis
 
Inleiding
De Bussel heeft de bestrijding van luizen en de afspraken daarbij omschreven in dit luizenprotocol. Het woord luizen en het hebben ervan betekent niet smerig en onverzorgd zijn, maar is wel knap lastig en vervelend. Iedereen kan luizen oplopen. Op school controleren vaste moeders kinderen op luizen.

Afspraken:
 • Onder verantwoording van de school controleren de luizenmoeders op hoofdluis en/of neten. Bij vaststelling brengt de eigen leerkracht de ouders van het kind op de hoogte.
 • Bij vaststelling of melding van hoofdluis bij een kind krijgen alle kinderen uit de groep een informatiebrief hoofdluis mee.
 • Van ouders wordt verwacht dat zij actie ondernemen.
 • Het controleren op school is preventief. Als ouder/verzorger bent u zelf verantwoordelijk om uw kind(eren) regelmatig te controleren op luizen en neten.
 • Ouders geven op school door als hun kind hoofdluis heeft.
 • Bij besmetting wordt een extra controle gehouden(na twee weken).
 • Ouders die niet akkoord gaan met de controle van hoofdluis bij hun kind(eren) geven dit schriftelijk door aan de leerkracht van het kind.
Meer over luizen
Een hoofdluis hecht zich met zijn typische klempoten in de hoofdharen van de gastheer.
De hoofdluis voedt zich meerdere malen per dag met bloed. Tijdens het zuigen van minimale hoeveelheden bloed veroorzaakt het speeksel  van de luis jeuk bij de gastheer. Over het algemeen ontstaan pas klachten  bij aanwezigheid van meer luizen. Als je gaat krabben komen er kleine wondjes op de huid. Die wondjes kunnen ontstoken raken, waardoor korstjes ontstaan. Hoofdluizen zijn zo klein als een speldenknop of nog kleiner en hun kleur is zandkleurig tot zwart.
Vrouwtjes zijn 3 mm en mannetjes nog kleiner. Ze lopen makkelijk over op een ander hoofd of een kledingstuk, waardoor ze heel besmettelijk zijn. Luizen hebben een voorkeur voor warme, vochtige en donkere plekken op de hoofdhuid (onder de pony, achter de oren en in de nek). De vrouwelijke hoofdluis legt na ongeveer 10 dagen eitjes in het hoofdhaar. Zij plakt haar eieren als zogenaamde neten met een niet in water oplosbare kitstof vlak bij de haarinplant. De neten zijn ton vormig, gelig en soms zwart van kleur en circa 0,8 mm lang. Neten lijken op roos, maar ze laten niet los als je kamt. Na ongeveer zeven dagen komt uit de neet een luis. Onder normale omstandigheden blijft een volwassen luis nog dertig tot vijftig dagen leven waarbij het vrouwtje vier tot acht eitjes per dag legt, afhankelijk van de omstandigheden.  


Hoofdluizen overleven slechts kort (één tot twee dagen) buiten de mens. De overleving is afhankelijk van omgevingstemperatuur en luchtvochtigheid. Bij kamertemperatuur (20°C) en zonder bloed kan een volwassen luis maximaal 48-55 uur overleven. Neten overleven iets langer: 10% van de neten overleven zes dagen bij kamertemperatuur.


Hoe vaak komt het voor?
Kinderen tot ongeveer 12 jaar hebben de meeste kans hoofdluis op te lopen. Zij komen namelijk met hun hoofden dicht bij elkaar. Bovendien hangen hun jassen dicht bij elkaar op scholen, kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en sportclubs. Ook volwassenen kunnen hoofdluis krijgen, zeker binnen een gezin waar één van de kinderen hoofdluis heeft. Overigens heeft het niets te maken met hygiëne of hoe vaak iemand zijn haren wast.


Hoe kunt u zien of iemand hoofdluis heeft.
Kam het natte haar flink door met een fijne plastic stofkam boven een wit papier, een witte doek of wasbak. De luizen die eruit vallen zijn grijs of zwart. Wegspoelen met veel water.
Met het blote oog is moeilijk onderscheid te maken tussen neten die nog een larve bevatten of neten die reeds leeg zijn. Lege neten groeien met het haar mee, dus hoe verder de neet van de hoofdhuid af is hoe langer geleden deze gelegd is. Neten die meer dan 2,5 cm van de hoofdhuid af liggen, zijn gegarandeerd lege neten.


Wat doe je eraan (preventie)?
Als er eenmaal hoofdluis geconstateerd is op school, is het lastig om er helemaal van af te komen.
Alleen wanneer alle ouders hun kinderen regelmatig controleren en de luizen en neten
grondig behandelen is er van hoofdluis af te komen.


Besmetting kan worden voorkomen door:
 • Gebruik geen muts, petje, sjaal, das, hoofddoekjes, haarspeldjes, borstel en
  kam van een iemand anders.
 • Hang jassen en dergelijke niet te dicht bij elkaar of stop ze in een plastic tas
  of gebruik een luizencape.
 • Controleer de haren van kinderen regelmatig met een fijne stofkam.
Hoe komt u van hoofdluis af?
 • Kijk iedereen in huis na op hoofdluis en vergeet uzelf niet.
 • Behandel iedereen die luizen of neten heeft tegelijkertijd met een middel tegen hoofdluis volgens de gebruiksaanwijzing. Te koop bij drogist en apotheek, evenals een stofkam.
 • Controleer het haar na de behandeling gedurende 14 dagen. Kam dagelijks met een netenkam (Nisskakam).
 • Verdeel het haar in plukjes en kam deze plukjes goed door. Herhaal de behandeling altijd en zeker nog een keer extra als de luizen terugkomen.
 • Kammen en borstels minstens één uur laten weken in een pediculicide oplossing.
 • Meld op school dat uw kind hoofdluis heeft. Zo kan de leiding andere ouders tijdig informeren. Denk ook aan sportclubs en vriendjes of vriendinnetjes die niet op dezelfde school zitten!
 • Was beddengoed, pyjama’s, knuffels, mutsen, sjaals, jassen en dergelijke op een normaal programma van 60°C. Moeilijk wasbare materialen één week opbergen in een goed afgesloten plastic zak. Deze materialen na afloop goed luchten en uitborstelen. Zuig en borstel de meubels, matrassen, autostoelen en vloerkleden grondig schoon en gooi de stofzuigerzak vervolgens weg. Om neten makkelijker uit te kunnen kammen is in de handel een crèmespoeling (Neetex) beschikbaar, waarmee de kleefstof kan worden verwijderd. Luizen op kleding en knuffels kunnen ook worden gedood door bevriezing. Men moet dan kleding en knuffels minimaal 24 uur in een diepvries stoppen.
Komt de hoofdluis toch binnen 6 weken terug nadat u twee volledige behandelingen met een bestrijdingsmiddel met daarin de stof malathion 0,5% hebt uitgevoerd? Neem dan contact op met de jeugdverpleegkundige van de GGD. Neem ook contact op met de huisarts als een zwangere of een baby jonger dan 6 maanden hoofdluis heeft.

Taboes doorbreken
Haal de luizen uit de taboesfeer en praat openlijk daarover met de kinderen. Het is belangrijk voor de kinderen om te weten dat hoofdluis bij iedereen kan voorkomen. Zowel ouders als kinderen schamen zich er soms voor en durven het niet op school te vertellen. Ouders vormen een onmisbare schakel in de bestrijding van hoofdluis op school.